Design

De toekomst zit in de details” – Steve Jobs

Bij het ontwikkelen van de nieuwe iPhone 4 zijn de ontwerpers en engineers niet zomaar gestart met een blanco stuk papier. Ze zijn gestart met al drie jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van telefoons, en hebben daarmee de toekomst van telefoons qua design, gebruikersinterface en mogelijkheden compleet veranderd. De iPhone 4 is hier het prachtige resultaat van. En dit alles in de schitterende behuizing gestopt van slecht 9.3 mm dun, waarmee het de dunste smartphone ter wereld is.

Uniek Ontwikkeld Glas

Alle baanbrekende technologie dit in de iPhone 4 zit, is geplaatst tussen twee glimmende glossy stukjes van aluminosilicate glas. Dit glas is hetzelfde glas wat zit in de ruiten van helicopters en hoge snelheids treinen. Het is chemisch versterkt waardoor het wel 20 keer zo stijf is en 30 keer zo hard als normaal plastic. Daarnaast is het extreem duurzaam materiaal en veel meer kras bestendig dan op vorige modellen. Ook is het recyclebaar, waarmee Apple zich ook erg milieu bewust opstelt.

Retina Scherm

De volgende unieke eigenschap van de iPhone 4 is het Retina scherm. Dit LCD beeldscherm met backlight heeft een resolutie van 960 x 640 pixels, en een pixel dichtheid van 326 pixels per inch, waarmee het display de hoogste resolutie heeft van wat ooit in een mobiele telefoon is geplaatst. Om dit te bereiken hebben Apple ontwikkelaars een speciale techniek ontwikkeld waardoor de pixels extreem klein worden: slechts 78 micrometer. Dit kan een mensenoog niet eens zien. Hierdoor heeft het scherm een super scherm en kleurrijk beeld.

Roestvrij Staal

Gemaakt van Apples eigen aluminium, en 5 maal sterker dan normaal staal, is de behuizing van de iPhone 4. Een CNC-machine voegt alle onderdelen samen, waardoor de interne sterkte toeneemt en de telefoon zo dun kan blijven als hij is. Daarnaast functioneerd dit metaal als antenne voor de ontvangst.

Apple A4 Processor

Apple ontwikkelaars hebben speciaal voor deze nieuwe iPhone een chip ontwikkeld genaamd A4 chip. Deze super krachtige en snelle, maar toch opmerkelijk stroom vriendelijke processor stuurt de telefoon aan. Hiermee kan de GSM makkelijk allerlei complexe bewerkingen uitvoeren zoals multitasking, video editen, video bellen en 3D applicaties. En toch heeft de telefoon een lange batterij duur.

Gyro- en Accelerometer

De iPhone 4 is de eerste telefoon met een ingebouwde drie-as gyroscoop. Gecombineerd met de accelerometer geeft het de telefoon geavanceerde bewegings sensoneren zoals gebruikers acceleratie, rotatie snelheid en schuine hoek snelheid. De vertaling hiervan: Meer precieze beweging detectie van gebaren en bewegingen, en meer precisie, waardoor een betere game ervaring mogelijk is.

Camera + LED Flits

De nieuwe 5 megapixel camera maakt prachtige foto’s, en schitterende HD video opnames. En met daarbij de licht sensor op de achterkant van het toestel maakt het altijd goede en scherpe foto’s, of het nou licht of donker is. De LED flits heeft een dubbele functie: bij het maken van een foto is het gewoon een flits, maar ook bij het opnemen van video fungeert de flitser als extra lichtbron. Daarnaast bevindt zich op de voorkant van het toestel een camera voor video bellen met de app FaceTime.

Microfoon + Speaker

Terwijl de meeste telefoons maar 1 microfoon hebben, heeft de iPhone er 2. De hoofdmicrofoon die aan de onderkant van de GSM zit vlak bij de speaker, is om telefoongesprekken te voeren en om memo en spraak berichten in te spreken. De tweede microfoon zit op de bovenkant naast de koptelefoon aansluiting, en is om de kwaliteit van het geluid bij gesprekken beter te maken. Deze microfoon luistert naar het omgevingsgeluid, terwijl je in de onderste microfoon praat, en filtert zo de vervelde geluiden weg. Zo is het dus mogelijk om goed verstaanbaar in een discotheek te bellen.

Multitouch

Met het grote Multi-touch beeldscherm en de innovatieve software laat de iPhone 4 zich makkelijk bedienen met alleen je vingers. Hoe werkt dit nou toch? Een laag met vloeistof onder het glas voelt je aanraking van het scherm door middel van een elektronisch veld. Het kan meerdere aanrakingen tegelijk registreren, en zo kan je dus met twee vingers inzoomen op het Retina display.